© Michael Lionstar

Sekmadienis, lapkričio 11 d.
15.00 Nauji vardai. Susitikimas su Helen Oyeyemi (Didžioji Britanija)
Dalyvauja rašytoja Helen Oyeyemi, renginį veda literatūrologė Jūratė Čerškutė
Menų spaustuvė, Kišeninė salė
Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su Britų taryba ir Lietuvos kultūros institutu.

Helen Oyeyemi
Ką vadiname žmogaus grožiu? Ką vadiname blogiu ir kokie yra jo pavidalai šių laikų pasaulyje? Ką mūsų pasauliui atneša globali migracija? Kaip visa tai padeda atskleisti literatūra? Tai temos, kurios neišvengiamai bus aptartos pokalbyje su rašytoja Helen Oyeyemi.

Tarptautinio literatūros festivalio „Vilniaus lapai“ viešnia didžiulio pasisekimo sulaukusi britų rašytoja H. Oyeyemi išleidusi jau šešias knygas. Knyga „White is for Witching („Balta – kerų spalva“) yra pelniusi Somerseto Maughamo apdovanojimą, o romanas „Mr. Fox“ („Ponas Foksas“) įvertintas Hurston/Wright Legacy apdovanojimu. 2013-aisiais H. Oyeyemi tapo Karališkosios literatūros draugijos nare, tais pačiais metais jos vardas buvo įtrauktas ir į geriausių britų jaunųjų romanistų sąrašą. 2016 metais rašytoja išleido novelių rinkinį „What is Not Yours is Not Yours“ („Kas ne tavo, tai ne tavo“).

„Tikėti istorijomis – vadinasi, tikėti, kad viskas, kas su tavimi vyksta, turi prasmę“, – tvirtina Nigerijoje gimusi H. Oyeyemi. Paklausta, kodėl jai patinka rašyti iš blogio perspektyvos, rašytoja teigė, kad pasakojimas apie amoralią moterį leidžia „išmesti pro langą“ moterims įdiegtas socialines normas – būti gražiomis ir maloniomis. Šios vertybės nustoja atrodyti savaime suprantamos.
Helen Oyeyemi kalbins literatūros kritikė, R. Gavelio kūrybos tyrinėtoja, knygų apžvalgininkė Jūratė Čerškutė, save įvardinanti paprastai: „esu profesionali skaitytoja, malonu

 

Rėmėjai

 

ORGANIZATORIAI



RENGINĮ REMIA JAPONIJOS AMBASADA



PARTNERIAI

PR Service/Edelman Affiliate
Kultūros ministerija
Lietuvos Kultūros Taryba
Nordic Council of Ministers Office in Lithuania
Nordplus
Literatūra ir menas
Shakespeare Boutique Hotel Vilnius
Vilniaus miesto savivaldybė
Lietuvos vertėjų asociacija
Aukso žuvys
Apostrofa
Baltos lankos
Wallonie-Bruxelles International
Pegasas
Rara
Finnish Literature Exchange
Swedish Art Council
Martyno Mažvydo biblioteka
Vilniaus Literatūras Miestas



INFORMACINIS PARTNERIS

LRT



FESTIVALIO NAMAI

Menų spaustuvė